klik om zoom in te schakelen
laden…
We hebben geen resultaten gevonden
open kaart
Uitzicht roadmap Satelliet Hybride Terrein Mijn locatie Volledig scherm Vorige volgende
Uw zoekresultaten

Woning verhuren: hoe doe ik dat?

Gepost door Hayman Rentals op 4 februari 2021
0

Heb je een tweede woning die leeg staat? Of misschien ga je een tijd lang naar het buitenland en komt je eigen huis leeg te staan?

Dan kan het financieel een zeer gunstige optie zijn om je woning te verhuren. Uiteraard komt er wel het één en ander kijken bij woning verhuren.

In dit artikel leg ik je uit waar je allemaal aan moet denken als je je huis gaat verhuren.


Woning verhuren: voorbereidingen

Voordat je je woning daadwerkelijk gaat verhuren, is het van belang om de nodige voorbereidingen te treffen. Denk hierbij aan het volgende;

 • Wet- en regelgeving; mag je je huis verhuren volgens de wet? En onder wat voor een huurcontract mag dit(bepaalde tijd/onbepaalde tijd)?
 • Hypotheek; het verhuren van je woning kan gevolgen hebben voor je hypotheek. In sommige gevallen verlies je je recht op hypotheekrenteaftrek. Ook moet je altijd toestemming vragen aan je hypotheekverstrekker om de woning te verhuren. Doe je dit niet dan riskeer je in het ergste geval een gedwongen verkoop van het pand.
 • Belastingen. Er zijn meerdere vormen van verhuur. Bij de ene vorm zal je wel belasting moeten afstaan en bij de ander niet. Bedenk dus goed in wat voor structuur je gaat verhuren
 • Verzekeringen. Ook moeten er verzekeringen zoals opstalverzekering en/of inboedelverzekering afgesloten worden

Lees hier meer over in ons artikel ‘Huis particulier verhuren‘.

Denk hierbij ook aan het daadwerkelijk ‘voorbereiden’, ofwel; bewoonbaar maken van de woning.

Het kan zijn dat er vooraf nog een kleine renovatie plaats moet vinden voordat het huis in de verhuur kan. Vervangen van verouderde onderdelen bijvoorbeeld. Of schilderwerk binnen/buiten.

Meer over het bewoonbaar maken van een woning vind je in ons artikel ‘Wat het kost om een huis te verhuren?‘.

Bereken je kosten

Voordat je de huurprijs van de woning gaat bepalen, moet je eerst alle kosten in kaart gaan brengen. Het maandelijkse huurbedrag(ofwel; de inkomsten) moeten in de juiste verhouding staan met de maandelijkse terugkerende kosten zoals de hypotheeklast, gas/water/licht, onderhoudskosten en slijtage van het interieur.

Ga hierbij uit van een positief scenario zowel als een negatieve om uit te komen op een reële winstberekening die haalbaar is.

Huurprijs van de woning bepalen

Dan komen we aan op het bepalen van het maandelijkse huurbedrag. Om je huis snel te kunnen verhuren is het verstandig om goed na te denken over de hoogte van het huurbedrag. Je wilt het huurbedrag het liefst zo dicht mogelijk bij de marktconforme huurprijs van vergelijkbare woningen in dat gebied.

Ook moet er worden gekeken of de woning onder of boven de liberalisatiegrens(van € 737,14) valt. Dit word gedaan door te kijken naar het aantal huurpunten die je woning toegewezen krijgt. Hierbij word gekeken naar o.a.; de WOZ-waarde, de grootte van de kamers, keuken en badkamer(douche) en de vorm en luxe van je sanitaire voorzieningen.

Als je op basis van de huurpuntentelling boven de liberalisatiegrens uit komt, dan valt je huis binnen de vrije sector van verhuur. In dit geval classificeert het zich niet als een sociale huurwoning en heb je de vrijheid om het huurbedrag zelf te bepalen.

Wij raden aan om wat simpele marktonderzoek te doen via verhuur websites zoals Funda en Pararius. Hierop kan je zien wat andere verhuurders vragen voor vergelijkbare woningen in hetzelfde woongebied.

Heb je een woning die je wilt verhuren en kom je er maar niet uit met de huurprijs?

Wij geven vrijblijvend advies op de bepaling van het huurbedrag om jouw woning zo snel mogelijk verhuurt te krijgen. Neem contact met ons op via dit formulier.


Je huis snel&betaalbaar verhuren?

Neem contact met ons op!

 • Change Currency

 • Change Measurement

 • Advanced Search

  € 500 naar € 2.500

  Meer zoekopties
 • Our Listings

Vergelijk woningen