klik om zoom in te schakelen
laden…
We hebben geen resultaten gevonden
open kaart
Uitzicht roadmap Satelliet Hybride Terrein Mijn locatie Volledig scherm Vorige volgende
Uw zoekresultaten

Wat kost een huis verhuren?

Gepost door Hayman Rentals op 28 december 2020
1

Vraag jij je af..

Wat het kost om een huis te verhuren?

In eerste instantie klinkt het heel aantrekkelijk; om je huis of appartement(waar je zelf niet in woont) open te stellen voor de verhuur.

Maar, wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken? Wat voor kosten brengt het verhuren van je huis met zich mee? En in totaal: wat kost huis verhuren?

In dit artikel leg ik je uit wat het kost om je huis te verhuren en waar je allemaal rekening mee dient te houden.

Bewoonbaar maken van het huis

Allereerst moet het huis voldoen aan alle voorwaarden die komen kijken bij het verhuren van een woning. Zo moet de woning (redelijk) goed geisoleerd zijn, de muren zich in goede staat begeven en moet het huis vocht-vrij zijn. In sommige gevallen moet er eerst een kleine renovatie plaatsvinden voordat het huis verhuurd kan worden. Denk daarbij aan; het vervangen van een(verouderde) vloer, opnieuw isoleren van de muren of het vervangen van oudere (verrotte) houten kozijnen. Dit brengt allerlei kosten met zich mee, maar je zal er uiteindelijk, op de lange termijn, veel geld mee besparen door het uit te laten voeren voordat er een huurder intrekt.

Ook zal je te maken krijgen met allerlei terugkerende onderhoudskosten.

Er bestaat onderscheid tussen klein onderhoud(dat gedaan moet worden door de huurder zelf) en groot onderhoud(dat valt onder de verplichtingen van de verhuurder/eigenaar van het pand).

Het kleine onderhoud bestaat uit taken die gemakkelijk door de huurder zelf uitgevoerd kunnen worden en waar weinig kosten aan vast zitten. Denk hierbij aan;

 • Verven van de binnenmuren
 • Oliën van scharnieren
 • (Vloer)Onderdelen die loszitten vastzetten

Alle taken die behoren tot het kleine onderhoud zijn terug te vinden in de wet Besluit kleine herstellingen.

Groot onderhoudstaken die vallen onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder zijn o.a.;

 • Schilderwerk van de buitenmuren
 • Onderhoud van keuken inbouwapparatuur
 • Vervanging van de cv-ketel

Dit zijn allemaal taken die veel kosten met zich meebrengen en niet zo makkelijk gedaan kunnen worden door de huurder. Daarom vallen deze onderhoudstaken onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder van het pand.

Je wil uiteraard dat de woning in goede staat is en blijft. Het is daarom ook zeer aan te raden om een onderhoudsplan op te stellen zodat alle onderhoud tijdig gedaan word.


Welke kosten kan ik verrekenen in het huurbedrag?

Bepaalde onderhouds- en servicekosten kan je verwerken in het huurcontract.

Denk bijvoorbeeld aan de schoonmaak van de algemene ruimtes door een professioneel schoonmaakbedrijf(in een groot herenpand met meerdere woningen) of service kosten voor het gebruik van gedeelde faciliteiten(wasmachine/droger bijv.).

Je kan hier vooraf afspraken over maken met de huurder, en deze afspraken verwerken in het huurcontract. Wij raden aan dat er altijd een vast bedrag als voorschot word betaald door de huurder voor gas, water, elektriciteit en evt. internet. Zo zal het nooit voorkomen dat er een betalingsachterstand ontstaat en ben jij als eigenaar goed gedekt.

In het geval van gestoffeerde verhuur raden wij uiteraard aan om stofferingskosten in rekening te brengen voor het gebruik van de (parket/laminaat)vloer, gordijnen en indien van toepassing de inbouwapparatuur die ook hier bij hoort. Zo heb je als eigenaar een maandelijkse bijdrage die gebruikt kan worden indien er na maanden of jaren gebruik iets vervangen moet worden.

Wat kost een verhuur makelaar?

Dan is het tijd om een passende huurder te vinden voor je woning. Je zou ervoor kunnen kiezen om zelf een huurder te vinden voor je woning, maar dit zal in veel gevallen meer tijd, moeite en geld kosten. Toch wil je zo snel mogelijk een huurder plaatsen, want elke maand zonder huurder betekent dat je het maandelijkse huurbedrag misloopt.

Wij raden daarom altijd aan om een verhuur makelaar in te schakelen die het op zich neemt om het huurbedrag op te stellen, een goede huurder te vinden en alles regelt tot aan het moment van sleuteloverdracht/check-in.

Een verhuur makelaar rekent over het algemeen 1 keer de maandhuur als courtage. Dit geldt bij de meeste makelaars zo. Wat wel vaak een grijs gebied is is wat er allemaal gedaan hoort te worden voor dit bedrag. Het is vanzelfsprekend dat de makelaar de bezichtigingen doet..Maar doet hij ook de woningpresentatie? Schrijft hij ook een passende advertentie-tekst? Brengt hij de woning in kaart met de juiste afmetingen en eventueel een woningplattegrond?

Veel makelaars rekenen dezelfde kosten voor het verhuurtraject, maar weinig van hen doen alle taken die kunnen bijdragen tot het vinden van een goede huurder.

Ga dus goed na wat de makelaar allemaal op zich neemt aan taken voordat je hem/haar de opdracht geeft om je huis te verhuren.

Wij werken zelf als verhuurmakelaar en verzorgen alles; van het maken van de woningpresentatie foto’s tot de bezichtigingen en, uiteindelijk de check-in op locatie.


Wil je je woning snel&betaalbaar verhuren?

Neem contact met ons op!

Een reactie op “Wat kost een huis verhuren?

Reacties zijn gesloten.

 • Change Currency

 • Change Measurement

 • Advanced Search

  € 500 naar € 2.500

  Meer zoekopties
 • Our Listings

Vergelijk woningen