klik om zoom in te schakelen
laden…
We hebben geen resultaten gevonden
open kaart
Uitzicht roadmap Satelliet Hybride Terrein Mijn locatie Volledig scherm Vorige volgende
Uw zoekresultaten

Waarborgsom huis

Gepost door Hayman Rentals op 8 december 2021
0

In principe krijgt elke huurder(en verhuurder) ermee te maken: de waarborgsom. Of je nu een woning, kantoor of loods gaat huren, je gaat voor 99% zeker te maken krijgen met een waarborgsom voorafgaand aan de ingang van het huurcontract. In dit artikel – Waarborgsom woning – ga ik je uitleggen wat een waarborgsom nou precies is, en waar het voor gebruikt wordt.

Wat is een waarborgsom

De waarborgsom, ofwel ‘borg’, is een middel van garantie voor de verhuurder van een huurwoning. Het is een bedrag dat de huurder aan de verhuurder betaalt, waarna deze het in depot houdt tot aan het einde van de huurtermijn. De waarborgsom werkt als een ‘garantie’, omdat de verhuurder dit bedrag(of een gedeelte hiervan) achter de hand kan houden indien er schades zijn aangericht in de woonruimte door de huurder zelf of door nalatigheid van zijn kant.

Waarborgsom huur

De geëiste waarborgsom van huurwoningen verschilt nogal. De meeste verhuurders vragen 1 maand huur als borg, wat ook wel het meest gangbare borgbedrag is. Sommige verhuurders willen 2 maanden borg. Dit komt nog wel eens voor wanneer een woning net volledig gerenoveerd is, of als het gemeubileerd verhuurd wordt.

‘Wat is nou de maximale waarborgsom voor een huurwoning?’

Vanuit de huurwet bestaat er geen maximum bedrag voor de waarborgsom voor woningen. Wel blijkt er uit jurisprudentie dat er meestal een maximum wordt aangehouden van ongeveer 3 maanden huur. Dit is de periode waar rechters ook rekening mee houden en wat zij zien als een redelijk bedrag. Het is je wel aangeraden om bij het bepalen van de borg rekening te houden met de hoge kosten waar een huurder mee te maken krijgt bij het aangaan van een huurtermijn. Als je té veel borg gaat vragen, dan kan dat nadelig werken aangezien je de woning uit de markt prijst. In de praktijk ontvangen wij vaker klachten als de borg 2 maanden is, dan bij een waarborgsom gelijk aan 1 maand huur.

Wanneer waarborgsom betalen

De waarborgsom dient betaald te worden vóór aanvang van de huurperiode. Dit wordt normaal gesproken gedaan i.c.m. de betaling van de eerste huurtermijn. Sommige verhuurders eisen zelfs dat het borgbedrag wordt gestort voordat het officiële contract wordt ondertekent.

Waarborgsom terugkrijgen

Na de huurperiode dient, indien er geen schades zijn aangericht aan de woning, de waarborgsom terug betaald te worden aan de huurder. Een gangbare termijn hiervoor is 1-2 maanden. Let op: een verhuurder is wettelijk verplicht om de geïnde waarborgsommen op een derdengeldenrekening te storten, maar in de praktijk gebeurd dit niet altijd!

Derdengeldenrekening: een aparte bankrekening die gebruikt wordt om gelden te beheren die toekomen aan derden. Deze gelden worden ‘derdengelden’ genoemd. De waarborgsom is een goed voorbeeld van zo’n derdengeld.

Het komt vaker voor dat de waarborgsom niet direct wordt teruggestort op rekening. Het kan zijn dat de verhuurder/beheerder in de weken na het uitchecken nagaat of er sprake is van schade aan het verhuurde, maar als je na een maand nog niks hebt ontvangen, dan raad ik je aan om contact op te nemen met de verhuurder of beherende partij. Als je na 2 maanden nog steeds niks hebt ontvangen(en er geen schade is toegebracht aan het gehuurde), raad ik je aan om de verhuurder in gebreke te stellen en te eisen dat het bedrag op korte termijn terug wordt gestort.

Meer vragen over de waarborgsom bij een huurwoning? Neem dan gerust even contact met ons op.

Je huis snel&betaalbaar verhuren?

Neem contact met ons op!


  • Change Currency

  • Change Measurement

  • Advanced Search

    € 500 naar € 2.500

    Meer zoekopties
  • Our Listings

Vergelijk woningen