Meteen naar de inhoud

Vastgoedbeheerder

vastgoedbeheerder

Wat is een vastgoedbeheerder?

Een vastgoedbeheerder is een persoon of groep die de belangen van een vastgoed verhuurder en diens huurders behartigd. De eigenaar van een pand huurt een vastgoedbeheerder in om namens hem te communiceren met de huurders. Zo kunnen huurders terecht bij de vastgoedbeheerder met al hun vragen en problemen m.b.t. de gehuurde woning. Vaak fungeert de vastgoedbeheerder in zo’n geval eveneens als verhuurmakelaar. Dit heeft als voordeel voor de vastgoedeigenaar dat deze zich terug kan trekken tot de rol van passief belegger.

Er zijn velen soorten vastgoedbeheer. Denk hierbij aan:

 • Financieel beheer
 • Commercieel beheer
 • Administratief beheer
 • Technisch beheer

Zo kan er een vastgoedbeheerder ingeschakeld worden voor alleen technisch beheer waarbij hij dus verantwoordelijk is voor het oplossen van storingen en onderhoudstaken. Zoals je misschien al merkt hebben vastgoedbeheerders heel wat verantwoordelijkheden in hun werk. Denk bijvoorbeeld aan financiële vastgoedbeheer en de incassowerkzaamheden die ermee gepaard gaan.

Financieel vastgoedbeheer

Financieel vastgoedbeheer houdt in dat er een derde partij bij komt die namens de eigenaar van het pand de incassowerkzaamheden overneemt. De financiële beheerder gaat daarna over het innen van de huur, betalingsachterstanden, en komt ook in actie als er bijvoorbeeld wordt verzuimt met het overmaken van de huur na een huurverhoging.

Commercieel vastgoedbeheer

Onder commercieel beheer verstaan we voornamelijk de communicatieve kant van het vastgoedbeheer. Het gaat o.a. om het screenen van potentiële huurders, onderhandelen over huurcontracten en het onderhouden van contact met de huurder zodat deze tevreden blijven.

Administratief vastgoedbeheer

Onder administratief beheer wordt verstaan het opstellen van de voorwaarden in de huurovereenkomst, aan- of afmelden van energie-, tv- en internetcontracten, en ook de eindbalans opmaken waarin alle kosten en uitgaven m.b.t. het pand worden bekeken.

Technisch vastgoedbeheer

Technisch beheer gaat voornamelijk om de onderhoud van het pand. Bij technisch beheer wordt je als pandeigenaar volledig ontzorgt in alle reparatie- en onderhoudswerkzaamheden. Deze vallen dan onder de verantwoordelijkheid van de technische beheerder, die gewoonlijk werkt met een één of meerdere onderhoudsmannen in het geval van spoedreparatie of onderhoudsbeurten.

In het vastgoedwereldje van tegenwoordig wordt er veruit het meest gebruik gemaakt van technische beheerders. Eigenaren met maar 3 – 5 panden zullen het eerder zelf doen of gebruik maken van een flexibele regeling met een onderhoudsman, maar diegenen met meer dan 5-10 panden in bezit zullen het onderhoud toch al snel over laten aan een beheerbedrijf.

Wat doet een vastgoedbeheerder?

Een vastgoedbeheerder is verantwoordelijk over het beheren van vastgoed. Dit wordt ook wel vastgoedmanagement genoemd. De beheerder kan worden ingehuurd door o.a.: passieve vastgoedbeleggers, actieve vastgoedbeleggers, projectontwikkelaars en institutionele (groepen)vastgoedbeleggers. De verantwoordelijkheden van een vastgoedbeheerder lopen erg uiteen. Zo kan de vastgoedbeheerder verantwoordelijk zijn voor de administratie, het incasseren van de huur, inspectie van de veiligheid van het vastgoed en het inplannen&controleren van de onderhoud.

Voor een drukke vastgoedbelegger die meerdere woningen/panden in bezit heeft kan een vastgoedbeheerder heel wat voordelen bieden. De beheerder kan een vastgoedeigenaar allerlei taken uit handen nemen, denk bijvoorbeeld aan:

 • De emails en telefoontjes van huurders beantwoorden en verwerken
 • De juridische kant van de verhuur
 • Onderhoud of reparatie inplannen met de klusjesman
 • Afspraken maken met de huurder over onderhoudsmomenten
 • Jaarnota’s m.b.t. alle gemaakte kosten opstellen
 • Huurpenningen innen ten name van de vastgoedeigenaar
 • Optreden als toezichthouder bij woning-/of kamerverhuur
 • Advies geven over de verhuur wetgeving

Heb je nog vragen over de verschillende vormen van vastgoedbeheer? Neem dan contact met ons op via dit formulier.

Zelf hulp nodig met het beheren van je panden?

Neem contact met ons op!