klik om zoom in te schakelen
laden…
We hebben geen resultaten gevonden
open kaart
Uitzicht roadmap Satelliet Hybride Terrein Mijn locatie Volledig scherm Vorige volgende
Uw zoekresultaten

Puntensysteem huur

Gepost door Hayman Rentals op 28 maart 2022
0

Het puntensysteem huur, ofwel het Woningwaarderingsstelsel, is een puntensysteem die gebruikt wordt om de kwaliteit en maximaal toegestane huurprijs van een huurwoning te bepalen doormiddel van een huurpuntenberekening. Door gebruik te maken van het woningwaarderingsstelsel kun je erachter komen in welk puntenstelsel jouw woning valt. De maximaal toegestane huurprijs voor sociale huurwoningen wordt ieder jaar bepaald door de overheid, maar je dient als verhuurder na te gaan of jouw woning in de sociale- ofwel de vrije sector valt(geliberaliseerd is). Zo weet je snel of je zelf de huurprijs van de woning mag bepalen, of dat je gebonden bent aan de door de overheid bepaalde maximum. In dit artikel behandelen we alles omtrent het woningwaarderingsstelsel en haar werking.

Puntensysteem huurwoning

Het huurpuntenstelsel is, zoals gezegd, ervoor bedoeld om huurders en verhuurders te helpen een passende huurprijs voor een sociale huurwoning te kiezen. Sociale huurwoningen dienen voornamelijk betaalbaar te zijn voor iemand met een middelmatig inkomen. Het huurpuntenstelsel is ingevoerd voor:

 • Kamerverhuur
 • Zelfstandige woonruimte(studiowoningen, appartementen, woningen)
 • Woonwagens en standplaatsen

Iedere type woning heeft een anders soort puntentelling. Zo heeft kamerverhuur een andere puntentelling dan een studiowoning. Voor ieder onderdeel van de puntentelling kunnen er een bepaald aantal punten worden toegekend. Deze punten worden daarna bij elkaar opgeteld om het totale aantal punten te verkrijgen. Hoe hoger de punten, hoe hoger de huurprijs mag zijn(tot aan het wettelijke bepaalde maximum voor sociale huurwoningen – anno 2022 gesteld op € 763,47).

De ‘kwaliteit’ van een huurwoning wordt volgens het woningwaarderingsstelsel bepaald door verschillende factoren, waaronder:

 • de WOZ-waarde van de woning
 • de oppervlakte van de woning(gebruiksoppervlakte)
 • de energiezuinigheid (energieprestatielabel)
 • de voorzieningen binnen de woning en de mate van luxe

Puntensysteem huurwoning vrije sector

Zoals gezegd ben je met een sociale huurwoning gebonden aan een wettelijk bepaalde maximum huurprijs i.c.m. de totale aantal huurpunten vanuit het woningwaarderingsstelsel. Dit geldt niet voor woningen binnen de vrije sector. De naam zegt het eigenlijk al ‘vrije’ sector – woningen die hieronder vallen zijn woningen met een zogenaamde ‘geliberaliseerde’ huurprijs. Dit zijn woningen die 145 punten(of hoger) scoren op de huurpunten berekening.

‘Hoe bepaald je de huurprijs van een vrije sector huurwoning?’

Als de woning 145 punten of meer scoort in de huurpunten berekening, dan ben je als verhuurder vrij om zelf de hoogte van de huurprijs te bepalen, zonder enig maximum.

Puntensysteem kamerverhuur

Ook de huurprijs van een kamer wordt bepaald door het aantal punten die zijn toegekend in de huurpuntentelling. Deze puntentelling werkt iets anders dan de telling voor zelfstanding woonruimte. Er wordt o.a. gekeken naar:

 • De oppervlakte van de kamer
 • Verwarming op je kamer
 • Kookgelegenheid
 • Sanitaire voorzieningen
 • Eigen/gemeenschappelijke buitenruimte
 • Extra’s zoals: fietsenberging, thermostatische regelknoppen, groot balkon e.d.

Puntensysteem: conclusie

De huurpuntentelling werkt met een relatief eenvoudig systeem. Echter, wij kunnen het begrijpen wanneer je er als huurder van de woning niet zo snel uitkomt. Misschien vraag je je af of de gehanteerde huurprijs wel klopt met het maximale huurbedrag. Als dat zo is, dan kun je in sommige gevallen vragen om een huurverlaging. Voordat je hiermee gaat aankloppen bij de Huurcommissie, raden we je aan om een verhuurspecialist de puntentelling te controleren. Dit is altijd beter dan direct zelf naar de commissie te stappen.

Meer vragen over de huur puntentelling bij een huurwoning? Neem dan gerust even contact met ons op.

Je huis snel&betaalbaar verhuren?

Neem contact met ons op!


 • Change Currency

 • Change Measurement

 • Advanced Search

  € 500 naar € 2.500

  Meer zoekopties
 • Our Listings

Vergelijk woningen