Meteen naar de inhoud

Plattegrond woning

plattegrond woning

Plattegrond woning maken

Op een woning plattegrond zie je de exacte indeling van een huis in detail&van boven af. Op de tekening zie je alle muren, deuren, ramen(kozijnen) en trappen afgebeeld staan, zowel als de posities van de keuken, badkamer, toilet, CV-ketel en alle andere installaties.

Je moet van deze plattegrond af kunnen lezen op welke manieren en volgens welke routes je door het huis kunt bewegen. Zo moet er bijvoorbeeld duidelijk verbeeld staan naar welke richting de deuren uitdraaien en welke muren afgedicht zijn(en welke niet). Daarnaast kan de sfeer van het huis ook naar voren te komen vanuit een woningplattegrond. Tegenwoordig zijn er heel wat verschillende types plattegronden om uit te kiezen..

Zo heb je:

  • 2D plattegronden met alleen symbolen
  • 2D plattegronden met meubelindeling(en in kleur)
  • 3D plattegronden met meubelindeling(in kleur)

Ook hierin zijn er weer heel wat variaties mogelijk. Welke het beste is voor jou? Dat is afhankelijk van waar de plattegrond voor gebruikt zal worden.

Zo heb je niet veel aan allerlei grafische details als de plattegrond alleen dient voor de bouw, maar als je van plan bent je woning te verkopen en de plattegrond deel uitmaakt van je woningpresentatie op sites als Funda, Pararius en Jaap – dan kan het zeker geen kwaad om een mooie 3D plattegrond met meubelindeling en in kleur te nemen. Je kunt dit bij bedrijven zoals Urban-Identity en EN vastgoed vision laten ontwerpen.

Zelf een woningplattegrond maken

Je zou er ook voor kunnen kiezen om zelf de plattegrond van je woning te maken. Weet wel dat de zelfgemaakte plattegrond een stuk minder nauwkeurig zal uitvallen vergeleken met een plattegrond gemaakt door een professional.

Er zijn heel wat (gratis)online tools waarmee je zelf een plattegrond van je huis kunt maken. Voorbeelden hiervan zijn HomeStyler, Floorplanner en Roomstyler. Van deze drie is de online tool van Floorplanner naar onze mening het meest eenvoudig te gebruiken. Met Floorplanner maak je binnen no-time een mooie indeling van je woning, pas je de verhoudingen aan op de werkelijke maat, en voeg je deuren, ramen en trappen toe waar ze behoren.

Plattegrond woning opvragen

Bij het laten maken van een woningplattegrond heb je de originele bouwtekeningen van je woning nodig. Tenminste, als je de tekening realistisch en op maat gemaakt wilt hebben. Zeker bij iets als een verbouwing raden we je altijd aan om de originele bouwtekeningen op te sturen naar de professional die jouw plattegrond gaat maken.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je deze tekening niet meer in bezit hebt. Of nooit hebt gehad. Dit zou betekenen dat je de bouwtekening opnieuw zou moeten laten maken door een architect, wat klauwen met geld kost! Gelukkig hebben de meeste gemeentes in Nederland alle beschikbare oude bouwtekeningen van de stad opgeslagen.

Je kunt met je Digi-D een afspraak maken via de website van de gemeente. Zo een afspraak heet ‘Inzage bouwtekeningen’. Een voorbeeld: bij de gemeente Den Haag kun je via hier je afspraak maken om de bouwtekeningen van jouw woning in te zien.

Inmiddels zijn er al veel gemeentes bezig met het digitaliseren van deze bouwtekeningen zodat je niet meer fysiek langs hoeft te gaan, maar nog lang niet alle tekeningen zijn digitaal beschikbaar. Voor veel van de tekeningen moet je alsnog langs gaan bij het gemeentehuis om deze in te zien. Wel mag je foto’s maken en kun je vragen of de medewerkers de bouwtekening in willen scannen voor je.

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Neem dan gerust contact met ons op via dit formulier.

Jouw woning snel&betaalbaar verhuren?

Neem contact met ons op!