Meteen naar de inhoud

Huurverhoging

huurverhoging

Huurverhoging vrije sector

Als verhuurder mag je, wettelijk gezien, elk jaar de huurprijs van je verhuurde woning verhogen. In het geval van verhuur van een vrije sector woning mocht je tot sinds kort de huurprijs zonder enig wettelijk maximum verhogen. Dat is dit jaar wel anders. Voor meer over de veranderingen huurverhoging in het jaar 2021 raden we je aan ons artikel Huurverhoging 2021 te lezen.

CPI Huurverhoging

Ieder jaar heb je als verhuurder te maken met huurverhoging(ofwel: Indexering). Voor huurwoningen in de vrije sector wordt hier vaak het door de overheid vastgestelde CPI(Consumentenprijsindex) percentage aangehouden.

Met de berekentool op de website van het CBS kan je de huurverhoging vrije sector woning berekenen. Deze tool is alleen bedoeld voor huurwoningen die bij aanvang van het huurcontract een huurprijs bevatte boven de liberalisatiegrens van 752,33 euro(vastgesteld per 1 januari 2021).

Als verhuurder wil je de mate van indexatie(huurverhoging) vastleggen in het huurcontract om discussies met huurders te voorkomen. Zo hoef je ook niet meer op een later stadium huurverhoging voor te stellen bij de huurder aangezien het al in het contract vastgelegd is.

Voorbeeldbrief huurverhoging vrije sector

Wel moet je altijd (schriftelijk)aangeven met welk bedrag de huur verhoogd zal worden en hoe deze verhoging is berekend. Je mag in twee uitzonderlijke gevallen ook vroegtijdig huurverhoging voorstellen, namelijk wanneer:

 • Je in het eerste loopjaar van het huurcontract zit en deze voor de datum van vaste huurverhoging(1 juli) in is gegaan. Dan zou er dus per 1 juli huurverhoging plaats kunnen vinden.
 • Nadat er een verbetering van de woning heeft plaatsgevonden waarmee de mate van wooncomfort is gestegen. Denk hierbij aan betere isolatie, plaatsing van dubbel glas of een vergroting van functionele woonruimte.

Ben je van plan om huurverhoging bij één van jouw woningen toe te passen? Dan dien je altijd minstens twee maanden vóór de geplande ingangsdatum van huurverhoging een persoonlijke brief aan de huurder te versturen.

Hier onder vindt je een voorbeeld brief huurverhoging die je kan gebruiken als voorstel aan de huurder:

Ben je zelf van plan om het voorstel tot huurverhoging op te stellen? Zorg er dan voor dat de volgende gegevens er in verwerkt zijn:

 • de huidige/’oude’ huurprijs
 • de nieuwe huurprijs
 • het percentage van huurverhoging
 • de ingangsdatum van huurverhoging
 • op welke manier de huurder bezwaar kan maken(huurcommissie)
 • binnen welke termijn de huurder dit bezwaar kan maken

Wettelijke huurverhoging

De wettelijk toegestane huurverhoging per 2021 is door de Rijksoverheid ingesteld op 2,4 procent. Deze wet is ingegaan op 1 mei 2021 en zal 3 jaar lang gelden. Dit betekent dat de jaarlijkse huurverhoging voor een woning in de vrije sector tot en met 1 mei 2024 niet meer dan 2,4%(per jaar) mag zijn.

Dit percentage wordt berekend door een maximum van 1% plus de inflatie van 1,4% = 2,4 procent. Alleen in het geval van woningverbetering mag je de huur verhogen met meer dan 2,4 procent. Dit staat los van de maximale jaarlijkse huurverhoging.

Woningverbetering

In het geval van woningverbetering kan je dus met meer dan 2,4% de huur verhogen. Bij woningverbetering kun je denken aan veranderingen aan de woonruimte die de wooncomfort verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Het plaatsen van dubbel glas of extra isolatie
 • Creëren van extra woonruimte of een tweede toilet
 • Vernieuwing van sanitair of keuken
 • Plaatsen van zonnepanelen
 • Het aanleggen van centrale verwarming

Let op: groot onderhoud zoals: dakreparatie, vervangen van kozijnen en het schilderen van de gevel/kozijnen geldt niet als woningverbetering. In dit geval mag je dus ook geen huurverhoging voorstellen.

Belangrijk om te onthouden is dat de huurverhoging sinds 1 mei 2021 in redelijke verhouding moet staan tot de kosten die de verhuurder heeft gemaakt voor de nieuwe, verbeterde voorzieningen. De gemiddelde huurverhoging voor het aanbrengen van dubbel glas is ongeveer €20,-. Na het aanbrengen van een centrale verwarming kan je rond de €50,- extra vragen.

Ben je van plan om huurverhoging voor te stellen, maar weet je niet zeker of je dit (wettelijk gezien)mag?

Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier, en wij helpen je het voorstel huurverhoging aan de huurder te doen.

Je huis snel&betaalbaar verhuren?

Neem contact met ons op!