Meteen naar de inhoud

Huurprijs bepalen

huurprijs bepalen

Hoe bepaal je de huurprijs van een woning? Hier moet je goed over na denken, aangezien je niet zomaar zelf een huurprijs mag instellen. Allereerst wil je gaan kijken hoe goed jouw woning scoort in het huurpuntenstelsel, en of de woning in de vrije- of sociale sector valt. Hoe je de huurprijs van je woning precies vaststelt, dat leg ik je uit in dit artikel: Huurprijs bepalen.

Woningwaarderingsstelsel

Het woningwaarderingsstelsel, ook wel het huurpuntenstelsel genoemd, is een waarderingssysteem waarmee je de ‘kwaliteit’ van een woning beoordeelt. Binnen dit systeem worden er punten toegewezen voor bepaalde voorzieningen in de woning. Het gaat hier om o.a. de comfort van de woning. Denk hierbij aan hoeveel (verwarmde) ruimtes de woning heeft, of het een buitenruimte heeft, en of er een nieuwe keuken of sanitaire voorzieningen aanwezig zijn.

Geliberaliseerde huurprijs

Wanneer er sprake is van een geliberaliseerde huurprijs, dan mag je als eigenaar zelf de hoogte van het maandelijks huurbedrag bepalen. Dit kan alleen als jouw woning volgens het woningwaarderingsstelsel genoeg huurpunten scoort om als geliberaliseerde woning gezien te worden. In 2021 geldt dat je een minimum van 145 huurpunten nodig hebt, waarmee jouw woning de liberalisatiegrens van € 752,33 overschrijdt. Scoort jouw woning lager dan 145 punten? Dan kan je een huurprijs instellen tot en met maximaal € 752,33. Je kan altijd nog zelf actie ondernemen om je woning in de vrije(geliberaliseerde)-sector te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Plaatsen van een nieuwe keuken met inbouwapparatuur
  • Installatie van luxe sanitaire voorzieningen zoals spiegelkast met ingebouwde led lampen
  • Extra voorzieningen zoals privé buitenruimte, een fietsenberging of smart-home functies

Op basis van de uitkomst van de puntentelling kan je de huurprijs van de woning bepalen. Als de woning onder de 145 huurpunten scoort, dan valt deze in de sociale sector. Boven de 145 punten valt de woning in de vrij-sector(geliberaliseerd) en mag je zelf de hoogte van de huurprijs bepalen.

Gemiddelde huurprijs per m2

Ook zou je kunnen kijken naar de gemiddelde huurprijs in de regio waar je de woning gaat verhuren. In de regio Haaglanden bijvoorbeeld is in 2021 de gemiddelde huurprijs van een woning € 14,57 per vierkante meter. Dit zou betekenen dat je voor een woning van 65m2 een huurbedrag van: 14,57 x 65 = € 947,05 zou kunnen vragen. In de huidige markt zouden wij je aanraden om dit als een soort minimum huurprijs aan te houden en daarbovenop extra kosten door te rekenen in het geval van hoge kwaliteit, luxe voorzieningen.

Als je teveel huur vraagt voor de woning, dan loop je het risico dat je het huis ‘buiten de markt prijst’. In dit geval is de kans op leegstand reëel en zal het niet snel verhuurd worden. Laat je dus altijd goed adviseren over de hoogte van de huurprijs, en wat een reëel bedrag is.

Heb je meer vragen over de huurwaarde bepaling of wil je meer informatie over het huurpuntenstelsel of liberalisatiegrens? Neem dan gerust even contact met ons op.

Je huis snel&betaalbaar verhuren?

Neem contact met ons op!