klik om zoom in te schakelen
laden…
We hebben geen resultaten gevonden
open kaart
Uitzicht roadmap Satelliet Hybride Terrein Mijn locatie Volledig scherm Vorige volgende
Uw zoekresultaten

Huurder uitzetten

Gepost door Hayman Rentals op 10 augustus 2021
0

Wat moet je doen als verhuurder als je de huurder van je woning uit wilt zetten? Want kan je zomaar een huurder je huis uit zetten? Er komt veel kijken bij een uithuiszetting. Allereerst moeten er grondige redenen voor zijn. En ten tweede moet er in bijna alle gevallen een rechter aan te pas komen. In het artikel: Huurder uitzetten, leg ik je uit wanneer & hoe je een huurder uit een woning mag zetten.

Huurder uitzetten bij verkoop van de woning

Bij de verkoop van een woning is het niet mogelijk om eerst de bestaande huurder uit te te zetten. Dit mag je namelijk niet zo vastleggen in het huurcontract. Zelfs al doe je dit wel, dan zal het ongeldig worden verklaard als het bijv. tot een rechtszaak komt. In dit geval heeft de huurder dus huurbescherming.

Dit betekent dat je als verhuurder naar de rechter zal moeten stappen om de huurder uit te kunnen zetten. Hier geldt wel dat zolang de rechter nog geen beslissing hierover heeft genomen de huurperiode gewoon doorloopt. Pas als beide partij-en niet in hoger beroep kiezen te gaan, dan kan de uitzetting uitvoerbaar worden verklaard en kan de huurder uit het huis gezet worden(of niet).

Huurder uitzetten bij overlast

In het geval van overlast door een huurder moet je als verhuurder ook naar de rechter stappen voordat je de huurder het huis uit krijgt. Met overlast hebben we het over: geluids- of stankoverlast, bedreigingen, treiteren- en/of stalken van buren. In het geval van ernstige overlast heb je als verhuurder een goede kans om de huurder uit te zetten, mits je dit overtuigend kunt bewijzen aan de rechter. Het is dus verstandig om zoveel mogelijk bewijsstukken van de overlast te verzamelen om je zaak te kunnen onderbouwen.

 • Zorg dat je eerst probeert te bemiddelen door middel van brievenpost bijv. en maak hier kopieën van.
 • Verzamel alle stukken over de overlast zoals de klachten van omwoners, politierapporten of rapporten van andere betrokken instanties.
 • Verstuur nog een laatste waarschuwing / aanmaning gericht aan de huurder in kwestie waarin je diegene sommeert om de overlast te staken. Maak ook hier kopieën van.

Bij ernstige overlast heb je als verhuurder een goede kans om de huurder uit te kunnen zetten, ook al geniet een huurder veel bescherming in Nederland.

Huurder uitzetten bij wanbetaling

Ook in het geval van wanbetaling kan je een huurder alleen onder bepaalde voorwaarden het huis uitzetten. De huurder moet bijvoorbeeld minimaal 3 maanden niet betaald hebben. In dit geval wil je er ook weer voor zorgen dat je alle waarschuwingen en aanmaningen goed documenteert. Om over te gaan tot een ontruiming of huisuitzetting heb je een goed onderbouwd dossier nodig. Dan nog zal niet iedere rechter toestemming geven voor een uithuiszetting.

In de meeste gevallen zal de rechter de huurder sommeren om het verschuldigde bedrag alsnog over te maken. Soms kiest de rechter er wel direct voor om het huurcontract te ontbinden. Dan kun je als verhuurder dus overgaan op uitzetting.

Huurder uitzetten voor eigen gebruik

Als verhuurder mag je in sommige gevallen een huurder uitzetten zodat je zelf (weer) gebruik kunt maken van de woonruimte. Dit kan uiteraard alleen onder bepaalde, ‘dringende’ omstandigheden. Het kan alleen geschieden als het werkelijk gaat om een dringende situatie waarin de verhuurder zijn eigen belang moet behartigen. Hierin moeten de belangen van de verhuurder volgens een rechter zwaarder wegen dan die van de huurder(s) en eventuele onderhuurder(s).

Een tweede voorwaarde is dat de verhuurder hierin verplicht is een andere, passende woonruimte te regelen voor de huurder, of aan te tonen dat er een andere geschikte woonruimte beschikbaar is voor deze huurder. Dit betekent dat je als verhuurder met een goed, passend(denk aan inkomen, grootte van het huishouden en toegankelijkheid) alternatieve woonruimte moet komen voor de huurder in kwestie. Dit kan alleen als de huurder zelf ook mee werkt aan het vinden van een nieuwe woonruimte.

De derde voorwaarde is dat je als verhuurder minimaal 3 jaar eigenaar moet zijn van de woning in kwestie. Alleen dan kan je beroep doen op de opzeggingsgrond ‘dringend eigen gebruik’.

Let op: een huurder kan gedurende de juridische procedure verzoeken dat alle kosten(denk aan verhuis-, opslag en onvoorziene kosten) door jou als verhuurder vergoed moeten worden.

Heb je meer vragen na het lezen van dit onderwerp? Neem dan gerust even contact met ons op.

Je huis snel&betaalbaar verhuren?

Neem contact met ons op!


 • Change Currency

 • Change Measurement

 • Advanced Search

  € 500 naar € 2.500

  Meer zoekopties
 • Our Listings

Vergelijk woningen