Meteen naar de inhoud

Huurcontract opstellen

huurcontract opstellen

Ben jij van plan om je huis(gedeeltelijk) te verhuren?

Of heb je een 2e woning die je graag wilt verhuren en heb je een passende huurder gevonden?

Dan moet je een huurcontract opstellen waar alle voorwaarden in verwerkt zijn. Dit is belangrijk omdat er hierin afspraken worden vastgelegd waar beide partijen, de huurder en de verhuurder, zich aan moeten houden. Denk aan het vastgestelde huurbedrag, de huurperiode en het maandelijkse betalingsmoment. Ook staan in het huurcontract de algemene voorwaarden m.b.t. de verhuurde ruimte.

In het artikel Huurcontract opstellen vind je alle belangrijkste punten van het huurcontract en voorbeelden van huurcontracten die je kan gebruiken.


Wat moet er in een huurcontract staan?

In een huurcontract staan alle afspraken die gemaakt worden tussen verhuurder en huurder. 

De belangrijkste punten die in een huurcontract moeten staan zijn;

 • Naam en adresgegevens van de huurder en verhuurder
 • Het adres ofwel; ‘het gehuurde’ object en een omschrijving(wat voor type woning, hoeveel kamers, met of zonder parkeerplek, met tuin/balkon) van de woning. Ook word hierin het type oplevering vermeld(kaal/gestoffeerd/gemeubileerd)
 • Begindatum van het huurcontract en datum van sleuteloverdracht
 • Duur van het huurcontract; gaat het om tijdelijke verhuur voor bepaalde of onbepaalde tijd? Of is het voor onbepaalde tijd met een minimum periode van ‘X’ maanden? Ook moet hierbij vermeld worden wanneer het contract automatisch verlengd word, hoe de huurder tijdig op kan zeggen en wat voor opzegtermijn er geldt
 • Het huurbedrag – dit kan een all inclusive bedrag zijn of een bedrag opgesplitst in kale huur + servicekosten + eventuele andere kosten
 • Het borgbedrag en de hoogte hiervan. Vaak word hier ook bij vermeld wat de huidige staat van de woning is een wat de verplichtingen voor de huurder en de verhuurder zijn m.b.t. onderhoudstaken
 • Betalingsperiode – het tijdstip van de betaling en betalingswijze
 • Belastingen en andere heffingen – er dient hier aangegeven te worden voor wiens rekening de belastingen zoals onroerende zaakbelasting, waterschap- of polderlasten, milieuheffingen, en overige belastingen en heffingen zijn
 • Voorwaarden – meestal een vermelding van de Algemene Bepalingen Huurovereenkomst Woonruimte.
 • Regels voor bewoners m.b.t. het gebruik van de voorzieningen, onderverhuren van de woning, huisdieren, roken, drugsgebruik e.d.
 • Eventueel; de datum wanneer er huurverhoging zal of kan plaatsvinden
 • Handtekening van beide partijen(huurder, verhuurder) onderin het huurcontract en een paraaf op elke pagina van het contract

Huurcontract opstellen voor een onzelfstandige woning(kamer)

Bij de verhuur van een kamer moeten er in het huurcontract ook andere afspraken staan over;

 • het gebruik van de gedeelde ruimtes zoals toilet, badkamer en keuken
 • onderhoud en schoonmaak van de gedeelde ruimtes
 • of er huisdieren toegestaan zijn
 • veiligheid en privacy; of de kamer af te sluiten is en de aansprakelijkheid
 • of bezoek en logés toegestaan zijn
 • regels tegen (geluids-)overlast

Er moeten in dit geval duidelijke afspraken worden gemaakt m.b.t. de gedeelde ruimtes wanneer er sprake is van verhuur aan meerdere personen binnen 1 pand. Zorg ervoor dat je deze afspraken nadrukkelijk doorneemt met de toekomstige huurder om misverstanden in de toekomst te voorkomen.

Let er hierbij ook goed op dat er na het doornemen van het contract een paraaf word gezet onderaan alle pagina’s en dat beide partijen een kopie ontvangen van het huurcontract.

Wij raden aan om duidelijk de staat van de woning vast te stellen(op papier of nog beter; digitaal!) bij de check-in. Doe dit door middel van een check-in formulier zoals deze. Of gebruik check-in software zoals de Chapps huurinspectie app. De huurder dient de woning aan het einde van de huurperiode ook zo weer achter te laten.


Huurcontracten(voorbeelden)

Wil jij een huurcontract opstellen voor een woning? Of zoek je naar een huurcontract die gratis is opgesteld voor gebruik?

Het volgende huurcontract is bruikbaar voor het verhuren van een zelfstandige woning en bevat de Nederlandse en Engelse termen.

Let er wel op dat dit contract aangepast dient te worden voor specifieke regels en voorwaarden m.b.t. jouw woning. Bepaalde belangrijke punten kunnen hierin nog ontbreken, deze moet je zelf toevoegen.

Ook raden wij altijd aan om in het contract te verwijzen naar de algemene bepalingen huurovereenkomsten(ROZ) op woningen.

Zoek je meer hulp bij het verhuren van je woning?

Wij zijn gespecialiseerd in de snelle, betaalbare verhuur van woningen en ontzorgen je volledig in het verhuurproces!

Neem contact op via onderstaand formulier voor meer informatie.

Je huis snel&betaalbaar verhuren?

Neem contact met ons op!