klik om zoom in te schakelen
laden…
We hebben geen resultaten gevonden
open kaart
Uitzicht roadmap Satelliet Hybride Terrein Mijn locatie Volledig scherm Vorige volgende
Uw zoekresultaten

Je huis particulier verhuren

Gepost door Hayman Rentals op 22 oktober 2020
1

Wil jij weten..

Of je je huis particulier mag verhuren?

Particulier huis verhuren: regels

Je vraagt je misschien af; ‘mag ik -wettelijk gezien- mijn huis particulier verhuren?’

Voorheen was het niet mogelijk om tijdelijk, voor een periode van bijvoorbeeld 3 maanden, je huis te verhuren. Als je je huis ging verhuren was je verplicht om dit te doen voor een periode van minimaal 12 maanden.

In principe mag dit nu wel, maar heb je te maken met bepaalde wet- en regelgeving. Zo is het sinds 1 juli 2016 door de ‘Wet doorstroming huurmarkt‘ mogelijk om zelfstandige woningen te verhuren met een tijdelijk huurcontract.

Daarin kunnen verhuurders in overleg met de huurder afspreken of ze een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd(met wel/niet een minimale huurtermijn) of voor bepaalde tijd aan gaan.

De maximumtermijn van een huurcontract voor een zelfstandige woning bedraagt 2 jaar en de maximumtermijn voor kamers/onzelfstandige woningen bedraagt 5 jaar.

Huurovereenkomst onbepaalde tijd

Naast het aangaan van een huurcontract voor bepaalde termijn bestaat er de mogelijkheid om direct een huurcontract voor onbepaalde termijn aan te gaan. De volgende regels gelden hier;

 1. Je kan als huurder vroegtijdig opzeggen. Er is hier wel een opzegtermijn aan gebonden. De opzegging moet voor de dag van betaling van de huur(meestal de 1e van de maand) doorgestuurd worden naar de verhuurder. De opzegging moet per aangetekende brief verstuurd worden. Er is ook vaak een opzegtermijn van minimaal 1 tot maximaal 3 maanden.
 2. Je kan als verhuurder ook vroegtijdig opzeggen. Er komt in dit geval alleen meer bij kijken. Zo moet er ook een opzegbrief aangetekend verstuurd worden, is er een minimale opzegtermijn van 3 maanden die hoger kan uitvallen als het gaat om een huurder die er al langer dan 1 jaar heeft gewoond. Ook moet er vermeld worden op wat voor opzeggronden de verhuurder het contract wil beëindigen en moet er voldoende bewijs zijn van deze opzeggronden.
 3. Er kan ook een huurcontract voor onbepaalde tijd aan worden gegaan met een minimale huurperiode van bijvoorbeeld 12 maanden. In dit geval mag er van beide kanten niet op worden gezegd tot deze periode verstreken is.

Wat gebeurt er met de

Hypotheekrenteaftrek?

Wanneer je een woning gaat verhuren en deze belast word als ‘Overige onroerende zaak’ (Box 3), dan verlies je je recht op hypotheekrenteaftrek.

In sommige gevallen behoudt je je recht op hypotheekrenteaftrek. Bijvoorbeeld wanneer je;

 1. Een gedeelte, zoals 1 kamer of een verdieping van je huis gaat verhuren.
 2. Je eigen woning tijdelijk gaat verhuren omdat je bijvoorbeeld een tijd lang in het buitenland zal verblijven.

Ook wanneer je je woning voor langer dan 5 jaar verhuurd heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Hoe zit het met

Verzekeringen en aansprakelijkheid?

Wanneer je je huis gaat verhuren blijft de woning in jouw bezit. Het is daarom verplicht om in ieder geval een opstalverzekering af te sluiten voor in het geval van brand, storm- of waterschade. Zorg ervoor dat dit een verzekering is die ook dekking biedt bij verhuurde woningen.

Ook zal de hypotheekverstrekker van je eisen dat je een verzekering afsluit op de woning.

Een inboedelverzekering is nog een optie om naar te kijken. Wij raden aan dat je dit alleen doet als je de woning gemeubileerd verhuurd of wanneer er nog (waardevolle) spullen van jezelf in de woning staan. Vraag goed na bij de verzekeraar of de inboedelverzekering ook dekking biedt wanneer de woning verhuurd word.

In de meeste andere gevallen(bij kale of gestoffeerde verhuur) is het de huurder die een inboedelverzekering afsluit voor zijn/haar eigen spullen in de woning.

Wie is er aansprakelijk?

Bij de verhuur van je woning kan het voorkomen dat de bewoner schade oploopt aan zijn/haar spullen of in sommige gevallen zelf letselschade(!) oploopt. In sommige gevallen kan de bewoner jou, als eigenaar van het pand, aansprakelijk stellen voor de opgelopen schade.

In dit soort zaken dekt een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet de schade omdat deze alleen dekking biedt bij particuliere activiteiten. Woningverhuur behoort daar niet onder.

Indien je het zekere voor het onzekere wilt nemen kun je kiezen om een aansprakelijkheidsverzekering voor huiseigenaren af te sluiten.


Mag ik

Belastingvrij verhuren?

Je vraagt je wellicht af; ‘kan ik mijn woning belastingvrij verhuren?’

Dat ligt eraan.

Er zijn meerdere vormen van verhuur;

 1. Je eigen woning tijdelijk verhuren wanneer je bijv. voor langere tijd op vakantie gaat of naar het buitenland om te werken. Hierbij moet 70% van de huurinkomsten worden opgegeven als ‘inkomsten uit tijdelijk verhuur‘. Dit valt onder de belastingdienst Box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning.
 2. Een woning verhuren op basis van de Leegstandwet. Dit geldt voor woningen die te koop staan, huurwoningen die te koop staan, huurwoningen die op den duur gesloopt of gerenoveerd zullen worden, en woningen waarvan de bestemming zal gaan veranderen. Dit word belast onder Box 3: Sparen en beleggen. Je betaald in dit geval geen belasting over de huurinkomsten.
 3. Je tweede huis verhuren. In dit geval moet het gaan om 1. een huis waar je de eigenaar van bent en 2. waar je niet zelf woont. Dan kan je deze woning verhuren. De woning word dan belast als vermogen. Je behoort de WOZ waarde van de woning op te geven in Box 3 als ‘Overige onroerende zaak’. Ook hier betaal je geen belasting over de huurinkomsten.

(!)Let op; het is van groot belang dat je als eigenaar geen aantoonbare inspanning verricht m.b.t. de verhuur van de woning.

Denk hierbij aan werkzaamheden zoals: de ramen wassen, onderhoudstaken of zelf de verhuur regelen(als makelaar).

In dit geval zou de huuropbrengst volledig kunnen worden belast in Box 1 als ‘Inkomen uit overig werk’ of ‘Winst uit de onderneming’.

Zoek je meer informatie over je huis particulier verhuren?

Of wil je je huis snel verhuren?

Wij zijn gespecialiseerd in de verhuur van particuliere huurwoningen. Als verhuurmakelaar verzorgen wij het gehele verhuurtraject.

Wij doen de woningpresentatie, screenen de huurders, stellen het contract op en zorgen ervoor dat alle juiste stappen worden doorlopen om zorgeloos je huis te verhuren.

Vul het onderstaande contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Neem contact met ons op.

Een reactie op “Je huis particulier verhuren

Reacties zijn gesloten.

 • Change Currency

 • Change Measurement

 • Advanced Search

  € 500 naar € 2.500

  Meer zoekopties
 • Our Listings

Vergelijk woningen