klik om zoom in te schakelen
laden…
We hebben geen resultaten gevonden
open kaart
Uitzicht roadmap Satelliet Hybride Terrein Mijn locatie Volledig scherm Vorige volgende
Uw zoekresultaten

Fiscale maatregelen Rutte IV en de woningmarkt

Gepost door Hayman Rentals op 18 december 2021
0

In Nederland betalen ongeveer 1,4 miljoen mensen inkomstenbelasting in box 3. Deze belasting bedraagt op jaarbasis ca. 4,1 miljard euro. Nu lijkt het erop dat de – veel bekritiseerde – belastingheffingen op spaargeld en beleggingen in box 3 op de schop gaan. Verhuurde woningen worden eveneens belast in box 3 -, dus wat betekent dit voor de woningmarkt, en voor jou als belegger?

Vermogen in box 3 wordt belast naar werkelijk rendement

De fiscus werkt tot op heden met een zogenoemd fictief rendement op spaargeld en beleggingen. Dit zal gaan veranderen. Vanaf 2025 zal er een nieuw box 3-stelsel op basis van reëel rendement ingevoerd worden. In zo’n stelsel worden de inkomsten uit vermogen belast op het werkelijk behaalde rendement. Volgens het nieuwe regeerakkoord zal dit het huidige fiscale regime meer in balans brengen voor particulieren en beleggers die woningen in box 3 financieren voor verhuur doeleinden. Er is al jaren veel kritiek op de manier hoe woningbeleggers belast worden binnen het fiscale systeem.

Dus, wat betekent dit voor jou als belegger?

Met dit nieuwe stelsel zullen spaargeld en beleggingen tegen het daadwerkelijke rendement worden belast. Echter, voor vastgoedbeleggingen zal er voorlopig nog gewerkt worden met een fictief vast te stellen rendement. Let op: dit fictief vast te stellen rendement wordt uiteraard wel vastgesteld door de fiscus zelf. Het plan is wel om zo snel mogelijk over te stappen naar het belasten op werkelijk rendement. Deze nieuwe maatregelen zullen er op de lange termijn voor zorgen dat beleggers meer belasting moeten gaan afstaan bij een hoger rendement.

Vrijstelling in box 3 tot € 80.000,-

Ook komt er een vrijstelling op belastbaar vermogen tot € 80.000,- in box 3. Deze staat momenteel nog op € 50.000,-. Deze verhoging in de vrijstelling wordt bekostigd door € 200 mln extra budget die het kabinet heeft uitgetrokken, evenals de opbrengst uit het nieuwe vermogensbelasting-stelsel.

Overdrachtsbelasting in 2023 verhoogd van 8% naar 9%

Overdrachtsbelasting is aan het begin van het jaar al flink verhoogd, namelijk van 2 naar 8 procent. Volgens de maatregel in het nieuwe regeerakkoord zal de overdrachtsbelasting voor beleggers of particulieren die niet in een aangekochte woning gaan wonen, verhoogd worden van 8 procent naar 9 procent. Deze maatregel zal in 2023 ingaan, en is ervoor bedoeld om meer ruimte op de woningmarkt te scheppen voor niet-beleggers.

jubelot schenkingsvrijstelling

Per 2024 geen schenkingsvrijstelling voor eigen woning

In het nieuwe regeerakkoord komen er veel maatregelen voor die betrekking hebben op de woningmarkt. Zo ook de afschaffing van de eenmalige schenkingsvrijstelling van een ton voor de aanschaf van een eigen woning. Zo wil de regering voorkomen dat kinderen van vermogende ouders een te groot voordeel hebben op de woningmarkt tegenover minder vermogende starters.

Verhuurdersheffing wordt afgeschaft

De verhuurdersheffing is een belasting op sociale huurwoningen. Deze wet, die in 2013 is ingegaan, verplicht alle verhuurders die meer dan 50 sociale huurwoningen bezitten belasting af te dragen over de waarde van hun vastgoed. Deze heffing zal per 2023 worden afgeschaft. De gedachte hierachter is dat woningcorporaties met de afschaffing van de verhuurdersheffing voldoende financiële ruimte zullen hebben om te investeren in nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming. Meer nieuwbouwwoningen speelt hier de grootste rol in. Uit een onderzoek blijkt dat woningcorporaties zo’n 93.500 extra woningen hadden kunnen bouwen met het geld dat zij tussen 2013 en 2023 hebben afgedragen aan verhuurdersheffingen.

Meer vragen over het nieuwe regeerakkoord en de fiscale maatregelen hierin? Neem dan gerust even contact met ons op.

Je huis snel&betaalbaar verhuren?

Neem contact met ons op!


  • Change Currency

  • Change Measurement

  • Advanced Search

    € 500 naar € 2.500

    Meer zoekopties
  • Our Listings

Vergelijk woningen